Suecian som tapet
För en tid sedan roade jag mig att skapa en digital tapet av alla bilder i Suecia antiqua et hodierna. Alla drygt 350 gravyrer har lagts ihop en fil som kan zoomas steglöst så långt upplösningen i de ursprungliga bilderna medger (i detta fall 300 ppi). Det hela är oerhört snabbt och smidigt och fungerar lika bra på en mobiltelefon som på en dator. Mitt ”projekt” kan studeras genom att följa nedanstående länk eller klicka på bilden ovan:
https://metabotnik.com/projects/617/
Bilden har framställts i en betaversion av en programvara som utvecklas av Arkyves, Amsterdams universitetsbibliotek och bokförlaget Brill. Utvecklingen bekostas av Nederländernas statliga forskningsråd och bygger på öppen källkod.
Läs mer om Metabotnik.
Fantastiskt bra! Tack för detta! Jag ser helt plötsligt människorna och deras rörelser. Mycket spännande vad sammanställningen gör med den forskande betraktaren.
Tack! Vad man kan utläsa av staffagefigurerna och vad de säger om 1600-talets liv i vardag och fest resonerar jag om i katalogen Bortom bergen bor ock folk, som kan laddas ned här: http://libris.kb.se/bib/19951858 Ytterligare resonemang finns i Börje Magnussons och min bok Drömmen om stormakten.
Hej, jag har just funnit ett exemplar, tomus 2 och 3. Det avslutas med en gravyr av TemplumUlrica Elenorae… Jag tror att exemplaret är 1700-tal.
Vet du något?
Mvh Sara
Ja, det är en bonusplansch som ofta återfinns i äldre upplagor. Gravyren hör inte till Erik Dahlberghs material, utan framställdes på uppdrag av Jacob Serenius, kyrkoherde i den svenska församlingen i London. Gravören var en engelsman av flamländsk härkomst, John Vandergucht (ca 1697–1732). Planschen är märkt 1728, året då den nya svenska församlingskyrkan i London invigdes. Eftersom det var ungefär samtidigt som Riksens ständers kontor i Stockholm färdigställde den första kompletta upplagan av Suecia antiqua et hodierna om 600 exemplar bestämde man sig väl för att inkorporera även denna gravyr i de samlingar som salufördes för inbindning (vid denna tid fick boktryckarna inte sälja inbundna böcker, utan man köpte lösa ark som man sedan gick till bokbindaren med). Hela verket kom ut på marknaden sent 1729 eller i början av år 1730.
Den Sueciaplansch som föreställer uppfordringsverket i Falu koppargruva är egentligen också en sådan bonusplansch som inte hade planerats av Erik Dahlbergh. Plåten är dock åtskilliga år äldre (1696) och motivet kom därför med som plansch II:46b i det register över Suecian som trycktes 1726. Till skillnad från kyrkan i London finns det motivet därför också regelmässigt med i alla samtida och senare exemplar av verket.